Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiëren

differentieer y=a2+x2/(a+x)2
mijn oplossing
1) (a+x)-2
2) g'(x)= -2(....)-3 en h'(x)=1
3) -2(a+x)·1 = -2(a+x)-3 =-2/(a+x)3
4) -2/(a+x)3·a2+x2+(a+x)2·2x
5) (-2a2-2x2+a2+2ax+x2)/(a+x)3=(-a2-x2+2ax)/(a+x)3
maar de oplossing in het boek is 2a(x-a)/(x+a)3 dus wat doe ik verkeerd ?
bedankt voor jullie hulp

ellen
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 22 oktober 2011

Antwoord

Hallo Ellen,

Wat vooral misgaat, is je zorgvuldigheid. In je opgave mis ik haakjes, het antwoord van het boek past bij de opgave:

y=(a2+x2)/(a+x)2

Waarschijnlijk bedoel je dit nog goed, omdat je dit zelf waarschijnlijk als grote breuk hebt geschreven:

q65964img1.gif

Dan is zonder haakjes de bedoeling wel duidelijk. Maar ook bij je uitwerking gaat het mis. Voor de overzichtelijkheid heb ik de regels van je uitwerking genummerd:
  • regel 3: ik mis een derde macht: (a+x) moet zijn: (a+x)-3 (rechts in deze regel is deze gelukkig weer terug)
  • regel 4: ik mis haakjes rond a2+x2
  • regel 4: zou (a+x)2 niet (a+x)-2 moeten zijn?
  • regel 5: heb je de haakjes voldoende zorgvuldig weggewerkt? Ik denk het niet!
Kortom: ik heb de indruk dat je deze opgave best kunt maken (de lastige regels 1 t/m 3 doe je in principe op de goede wijze), maar wellicht doe je te veel denkstappen in je hoofd. Probeer de opgave nog eens te maken, maar noteer zorgvuldig voldoende tussenstappen. grote kans dat je dan wel op het goede eindantwoord komt! Laat even weten of het zo lukt, en stel gerust weer een vraag waneer je toch vastloopt.

GHvD
zaterdag 22 oktober 2011

 Re: Differentiëren 

©2001-2024 WisFaq