Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 65602 

Re: Bepaal primitieve

Maar het antwoord moet zijn: F(x) = -1/4 cos2x + C

Marcel
Leerling mbo - woensdag 31 augustus 2011

Antwoord

Beste Marcel,

Indien jij een primitieve bepaalt hoeft deze primitieve niet hetzelfde te zijn als de primitieve die ik heb bepaald. Als de primitieve na differentiëren maar weer de oorspronkelijke functie oplevert (primitiveren en differentiëren zijn elkaars inverse bewerking).

Indien je mijn vorige antwoord \frac{1}{2} \cdot (\sin(x))^{2} + c differentieert, krijg je de oorspronkelijke functie, zijnde f(x) = \sin(x) \cdot \cos(x) terug.

Als je jouw primitieve, zijnde -\frac{1}{4} \cos(2x) +c differentieert, krijg je ook de oorspronkelijke functie terug, dus dat is eveneens een correcte primitieve.

De methode die ze waarschijnlijk gevolgd hebben om tot dat antwoord te komen, is de notie dat \sin(2x) = 2 \cdot \sin(x) \cdot \cos(x) en dus is \frac{1}{2} \sin(2x) = \sin(x) \cdot \cos(x).
Dus \int \sin(x) \cdot \cos(x) dx = \int \frac{1}{2} \cdot \sin(2x)dx = \frac{1}{2} \int \sin(2x)dx.
Om \int \sin(2x)dx te bepalen, stel je u(x) = 2x, en dan is \frac{du}{dx} = 2 en dus \frac{1}{2}du = dx.
Dan is \frac{1}{2} \int \sin(2x)dx = \frac{1}{2} \int \sin(u) \cdot \frac{1}{2}du = \frac{1}{4} \int \sin(u) du = -\frac{1}{4} \cos(u) + c en na substitutie van u(x) = 2x wordt de primitieve -\frac{1}{4} \cos(2x) + c.

Hopelijk is alles duidelijk, anders hoor ik het wel.

Davy
woensdag 31 augustus 2011

©2001-2025 WisFaq