Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lijn raken en snijden

Hallo,
Ik ben bezig met de volgende opdracht:
f(x)=4x-3/x2+1
Toon exact aan dat de lijn y=4,5x-3 de grafiek van f zowel raakt als snijdt.

Ik heb zelf al f'(x) berekent: f'(x)=-4x2+6x+4/(x2+1)2 maar ik heb geen idee hoe ik nu verder moet dus was mijn vraag of u mij daarmee kan helpen.

Mike
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 21 augustus 2011

Antwoord

Als je de vergelijking $\Large\frac{4x-3}{x^{2}+1}$=$4,5x-3$ oplost dan vind je (als het goed is) twee oplossingen:

$x=0\vee x=\large\frac{1}{3}$

Als je zo'n oplossing nu 's invult in de afgeleide. Wat zou er moeten uitkomen bij 'raken'? Hoe kan je zien als het een 'snijpunt' is? Probeer 't maar 's!

WvR
zondag 21 augustus 2011

 Re: Lijn raken en snijden 

©2001-2025 WisFaq