Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 65416 

Re: Toepassen differentieren

Kent u me verder op weg helpen met de eerste opdracht want ik kom niet verder dan f'(x) berekenen die 26x/(x2+9)2 is. Ik loop vast bij het uitrekenen van f'(x)=0 kunt u mij daarmee helpen?

Mike
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 13 augustus 2011

Antwoord

A en B zijn de snijpunten van de grafiek met de x-as, A(-2,0) en B(2,0). De richtingscoëfficiënt van de raaklijn aan de grafiek in A is gelijk aan f'(-2)=$-\large\frac{4}{13}$.

De vergelijking van de raaklijn in A is y=$-\large\frac{4}{13}$(x+2). Op dezezelfde manier kan je zo de vergelijking van de raaklijn in B bepalen.

De raaklijnen door A en B snijden elkaar op de y-as. De coördinaten van dat snijpunt kan je dus vinden door x=0 in te vullen in de vergelijking van de raaklijn door A of die door B.

Het snijpunt van de raaklijn is (0,$-\large\frac{8}{13}$)
Hopelijk helpt dat weer...

WvR
zaterdag 13 augustus 2011

©2001-2024 WisFaq