Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rekenkundige rij en interpolatie

In een rekenkundige rij van 17 termen is de som van die termen gelijk aan 425. Tussen elke 2 opeenvolgende termen van deze rij worden k termen geinterpoleerd waardoor een nieuwe RRij wordt geproduceerd waarbij de som van alle termen gelijk is aan 2425. Bepaal het getal k.
Ik reken wat na en vind:
S(17)= (((t(1)+t(1)+16v))·17)/2=425
S(17)= ((2t(1)+16)·17)=425·2=850
S(17)= (t(1)+8v)·17=850
S(17)= (t(1)+8v)=850/17=50
S(17)= (t(1)+8v=50
t(1)=8v-50
Maar dan verder ? Interpolatie tussen 2 opeenvolgende termen...?
Welk voorstel van de tweede rekenkundige rij stellen jullie daarbij voor die dan als som 2425 oplevert?
Groeten

Rik Le
Iets anders - vrijdag 24 juni 2011

Antwoord

Rik,
Er geldt:a+8v=25!Zij n=aantal termen nieuwe reeks, dan is n(a+8v)=2425.
Hieruit volgt dat k=5.

kn
zaterdag 25 juni 2011

 Re: Rekenkundige rij en interpolatie 

©2001-2024 WisFaq