Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Twee parabolen in één assenstelsel

 
- Twee functievoorschriften zijn gekend
- De daaruit komende parabolen worden in hetzelfde assenstelsel getekend
== Hoe wordt dit symbolisch voorgesteld ... ?

Stel, ik wil de parabolen van de Gateway Arch en die van de Golden Gate
samen in één assenstelsel tekenen. Beide hebben hun eigen vergelijkingen
en die hebben, behalve dat ze in hetzelfde assenstelsel worden uitgebeeld,
niets gemeenschappelijk.
Er moet een deftige manier zijn om dit in één wiskundig correcte "zin" voor
te stellen.
Nu heb ik drie "zinnen" :
1. De voorwaarde dat beide in hetzelfde assenstelsel komen te staan
2. Functievoorschrift '1'
3. Functievoorschrift '2'

Dank u,
Peter

Humane
2de graad ASO - maandag 14 maart 2011

Antwoord

Meestal gaat het als volgt.
Gegeven zijn de functies f en g, gedefinieerd door f(x) = ... en g(x) = ....
Teken in één figuur de grafieken van beide functies.

Het stukje "gedefinieerd door" wordt tegenwoordig erg vaak achterwege gelaten. Veel leerlingen begrijpen niet goed het verschil tussen f en f(x) en dan wordt het zoiets als: gegeven zijn de functies f(x) = .... en g(x) = ...
Je ziet zelfs wel: gegeven de functies y = .... en y = .....

MBL
dinsdag 15 maart 2011

 Re: Twee parabolen in één assenstelsel 

©2001-2024 WisFaq