Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoekberekening met 3 zijden, zonder cos, sin of tan?

Ik moet regelmatig de hoek meten voor keukenwerkbladen. Daar de hoek over de hele lengte een rol speelt en de muren niet altijd recht lopen, volstaat het niet om alleen zo'n hoekmeter te gebruiken die maar 80cm lang is. Ik weet vaag nog iets van cos en sin. Maar kan het ook zonder cos of sin? Misschien met een vereenvoudigde formule die slechts 1cm afwijking geeft op 5 meter muur? Ik ken nog enkel die stelling van pythagoras ;-)

Mocht er geen simpele formule zijn, graag toch die cos/sin formule met bijvoorbeeld zijden A=300, B=400, C=540 en ik zoek dus de hoek c tegenover de zijde C.

Bedankt alvast !

Michel
Iets anders - woensdag 29 december 2010

Antwoord

Bij 3 gegeven zijden van een driehoek lijkt me de cosinusregel verreweg het handigst. Zie Cosinusregel en sinusregel.

In dit geval:

$
540^2 = 300^2 + 400^2 - 2 \cdot 300 \cdot 400 \cdot \cos \gamma
$

..,en dan verder uitrekenen! Zoiets? Zou dat lukken zo?

WvR
woensdag 29 december 2010

 Re: Hoekberekening met 3 zijden, zonder cos, sin of tan? 

©2001-2025 WisFaq