Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Samengestelde intrest

25000,00 EUR wordt verdeeld over drie personen en belegd tot hun 21 e. Ze zijn 15, 10 en 7 jaar en zullen dezelfde som ontvangen. Het kapitaal wordt uitgezet op samengestelde intrest tegen 4%. Welke som wordt er voor iedereen belegd?

Ik weet niet goed hoe ik met deze oefening moet beginnen. Ik had al geprobeerd de onbekende te bepalen: k1= x
k2= 25000,00-x
k3= 25000,00-(25000,00-x)-x= -2x
Verder geraakte ik jie dus hoopte ik dat jullie me zouden kunnen helpen.

Alvast bedankt

Louis
3de graad ASO - zaterdag 4 december 2010

Antwoord

Met t=0 (in jaren) zou je 3 startbedragen moeten vaststellen: a, b en c. De groeifactore (per jaar) is gelijk aan 1.04. Er geldt dan:

a·1.046=b·1.0411
a·1.046=c·1.0414
a+b+c=25000

Zo te zien is dit een stelsel van drie vergelijkingen met drie onbekenden. Zou op te lossen moeten zijn! Lukt dat zo?

WvR
zaterdag 4 december 2010

 Re: Samengestelde intrest 

©2001-2024 WisFaq