Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 63664 

Re: Lijnstuk

Mijn vraag was beantwoord maar het was iets heel anders dan wat ik bedoelde. Ik heb een voorbeeld waar ik wel uitkom wat op deze vraag lijkt:

Gegeven zijn de functies f(x)= 3x-1-4 en g(x)=2-3x
Bereken algebraïsch voor welke waarden van q de grafieken een lijnstuk met lengte 1 afsnijden van de lijn y = q.

De uitwerkingen staan op deze site op pagina 40 opgave 6 b.
http://users6.nofeehost.com/opslag/VWO%20B%20deel%203/VWO%20B%20deel%203%20H9.pdf

Kan u voor mij de gehele vraag beantwoorden zodat ik verder kan komen?

Anneli
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 23 november 2010

Antwoord

Ik weet niet precies wat ik moet doen met die lijst van antwoorden (zeker geen uitwerkingen) waarnaar je verwijst.

Ik had de vraag die je stelde herleid tot twee vergelijkingen die je nog zou moeten oplossen.
3log(q)+1-3log(q+6)=1/2
en
3log(q)+1-3log(q+6)=-1/2

Eerst maar eens de eerste:
3log(q)+1-3log(q+6)=1/2
3log(q)-3log(q+6)=-1/2
3log(q/q+6)=1/Ö(3)
q/q+6=1/Ö(3)
Ö(3)q=q+6
(Ö(3)-1)q=6
q=6/(Ö(3)-1)
q=6/(Ö(3)-1)·Ö(3)+1)/(Ö(3)+1)
q=6(Ö(3)+1)/2=3(Ö(3)+1)=3Ö(3)+3=3+3Ö(3).

De tweede:
3log(q)+1-3log(q+6)=-1/2
q/q+6=1/(3Ö(3))
(3Ö(3)-1)q=6
q=6/(3Ö(3)-1
q=6/(3Ö(3)-1·(3Ö(3)+1)/(3Ö(3)+1)=
6(3Ö3+1)/26=3(3Ö3+1)/13=1/13+9/13Ö(3)

Als je nog vragen hebt dan horen we het wel.

hk
dinsdag 23 november 2010

©2001-2024 WisFaq