Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 62769 

Re: Probleem met de regel van de L`Hospital

Het lukt mij niet om als uitkomst 2/pi te krijgen
lim x$\to$1 {(x-1)sin(pi.x/2)}/cos(pi.x/2)=
lim x$\to$1 (x-1){($\frac{\pi}{2}$)cos(pi.x/2)}/-($\frac{\pi}{2}$)sin(pi.x/2)=
lim x$\to$1 (x-1){cos(pi.x/2)}/-sin(pi.x/2)
Als ik nog een keer l'Hopital toepas krijg ik het gegeven terug! Wie kan mij weer op het goede pad zetten?
Bij voorbaat hartelijk dank

Johan
Student hbo - vrijdag 5 november 2010

Antwoord

Johan,
de lim sin(1/2px)=sin(1/2p)=1, terwijl lim(x-1)/(cos(1/2px)=
=lim 1/(-1/2psin(1/2px))=-2/p,en de gevraagde limiet is het product van beide.

kn
zaterdag 6 november 2010

©2001-2024 WisFaq