Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Éénduidige en éénwaardige functies

hallo,
ik heb problemen met het onderscheid te vinden tussen eenwaardige functies vs meerwaardige functies
en tussen éénduidige functies en meerduidige functies
ook expliciet vs impliciet heb ik niet helemaal door..
kunnen jullie mij helpen

JVC
3de graad ASO - zondag 17 oktober 2010

Antwoord

Beste Mientje,
Het begrip meerwaardig functies kom je o.a. tegen bij complexe functies, bijvoorbeeld logz. Het betekent bij de functie f(x) dat één waarde van x meerdere uitkomsten heeft. Formeel gezien noemen we dat geen functie.

Een eenduidige functie noemen we meestal injectief, d.w.z. dat bij elke uikomst y=f(x) slechts één waarde van x voldoet. (y=x2 is dus niet injectief, omdat zowel x=1 als x=-1 voldoen. )

Het verschil tussen impliciet en expliciet zit hem in de manier van opschrijven:

Expliciet: y=1-x
Impliciet: x+y=1

In dit geval dus dezelfde functie. Maar niet alle functies kan je impliciet opschrijven,denk maar aan de cirkel:
x2+y2=1.

Groeten,
Lieke.

ldr
zaterdag 23 oktober 2010

Re: Éénduidige en éénwaardige functies
Re: Éénduidige en éénwaardige functies

©2001-2024 WisFaq