Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Parabool en verschuiving

Goede morgen,

Ik heb volgend probleem:
Gegeven : f(x)=3x2 en Co(a)=(-3,4);co(B)=(5,4);co(C)=(5,4);
co(D)= (-3,-3).
Geef nu een voorschrift voor f1, f2,f3 en f4 zodat hun schuifbeelden voor f1 t(AB)is;f2 voor t(BC);f3 voor t(AC) en f4 voor t (DA) met t voor verschuiving. en AB,BC,AC en DA vectoren zijn.
Wat uitleg bij de eerste vraag voor f1 zal wel volstaan. Ik zie niet goed hoe eraan te beginnen....Ik moet de parabool verschuiven volgens t(AB)...Is de nieuwe symmetrie-as dan x=1,en zo ja, waar ligt de top dan ??
Groeten,
Rik

Rik Le
Iets anders - donderdag 16 september 2010

Antwoord

Opm. co(C) is dezelfde als co(B)
Bedoel je misschien co(C)=(5,-4)?

De verschuiving over de vector AB is een horizontale verschuiving over de vector (8,0)
Algemeen : voor een horizontale verschuiving over een vector (a,0) vervang je y=f(x) door y=f(x-a)
Dus : y=3x2 wordt y=3(x-a)2

De verschuiving over de vector DA is een verticale verschuiving over de vector (0,7)
Algemeen : voor een verticale verschuiving over een vector (0,b) vervang je y=f(x) door y=f(x)+b
Dus y=3x2 wordt y=3x2+b

Een verschuiving over een vector (a,b) is een combinatie van de vorige twee.
Dus voor een verschuiving over de vector (a,b) vervang je de functie y=f(x) door y=f(x-a)+b
Dus y=3x2 wordt y=3(x-a)2+b

Ok?

LL
donderdag 16 september 2010

 Re: Parabool en verschuiving 

©2001-2024 WisFaq