Algebra Analyse Bewijzen De grafische rekenmachine Discrete wiskunde Fundamenten Meetkunde Oppervlakte en inhoud Rekenen Schoolwiskunde Statistiek en kansrekenen Telproblemen Toegepaste wiskunde Van alles en nog wat
|
\require{AMSmath}
Re: Hyperbolicus vergelijking
ziet er spannend uit...
maar wat gebeurt er tussen regel 5 en 6??
wesley
Student universiteit - donderdag 9 september 2010
Antwoord
Dat heet kwadraatafspliten. Zie bijvoorbeeld Wat is kwadraatafsplitsen? Maar je kunt ook de ABC-formule gebruiken natuurlijk.
$ \eqalign{ & \frac{{e^x - e^{ - x} }} {2} = y \cr & e^x - e^{ - x} = 2y \cr & e^{2x} - 1 = 2y \cdot e^x \cr & e^{2x} - 2y \cdot e^x - 1 = 0 \cr & \left( {e^x } \right)^2 - 2y \cdot e^x - 1 = 0 \cr & a = 1,\,\,b = - 2y\,\,en\,\,c = - 1 \cr & e^x = \frac{{ - \left( { - 2y} \right) + \sqrt {\left( { - 2y} \right)^2 - 4 \cdot 1 \cdot - 1} }} {{2 \cdot 1}}\,\,( \pm \,\,eig.) \cr & e^x = \frac{{2y + \sqrt {4y^2 + 4} }} {2} \cr & e^x = y + \sqrt {y^2 + 1} \cr & x = \ln \left( {y + \sqrt {y^2 + 1} } \right) \cr} $
Hopelijk is dat duidelijker...
PS Ik heb zo'n beetje de 'min-oplossing' proberen te vermijden...
WvR
donderdag 9 september 2010
©2001-2024 WisFaq
|
|