Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Los exact op

Hallo,

Ik heb een beetje moeite met het oplossen van de volgende vraag. Je moet exact oplossen: 3x4+6x3-92 = 0
Ik begrijp wel waarom je dan 3x buiten haakjes zet (tenminste het principe dat je iets buiten haakjes moet halen) maar waarom 3x en niet 3x2 om bijvoorbeeld die x weg te werken bij -9?
Het antwoordenboek komt dan op x3-2x2-3. Deze moet je verder oplossen maar hoe?
Citaat antwoordenboek: Als je de grafiek van de functie f(x)=x3-2x2-3 bekijkt, zie je dat er maar 1 nulpunt is en dat nulpunt hebben we gevonden. Dus de vergelijking heeft 2 oplossingen: x=0 en x=1. Dat laatste begrijp ik niet.
Om x3-2x2-3 op te lossen, kan je niet gewoon dan de som&productmethode gebruiken?

Groetjes,

Imre

Imre S
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 7 september 2010

Antwoord

Imre,
3x4+6x3-9x = 3x(x3+2x2-3) = 3x(x-1)(x2+3x+3)=0. Dus wat zijn de nulpunten?

kn
dinsdag 7 september 2010

 Re: Los exact op 

©2001-2024 WisFaq