Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentieele afname

Hoi,

Ik heb wat moeite bij het oplossen van volgende vraag.

" Er ontstaat een schuimkraag op bier bij het inschenken. Na verloop van tijd neelt de hoogte van deze laag af'
Volgende waarden zijn gegeven:
Tijd in minuten - en hoogt IN CM
0 - 2.8
0,5 - 2,4
1.0 - 2,0
1,5 - 1,7
2 - 1,4
2,5 - 1,2
3 - 1,0

a) Zet de gegevens uit op grafiek.
b) Bereken een groeifactor per halve minuut, die van toepassing is bij dit exponentieel proces.

= Eerst heb ik de trendlijn/ regressielijn gezocht die deze waarden dus het best opschrijft. Ik heb dus eerst de waarden in mijn GRM gezet via 'stat'- edit. Daarna stat-calc- 0: Exp reg,L1,L2,vars; y-vars- function; Y1.
Dan vindt je y =2,83.(0,71)t als vergelijking.
Dit is zeker juist. De groeifactor = 0,71 maar is dit al per halve minuut OF is dit er minuut???


c) Geef met behulp van het functievoorschrift een schatting van de snelheid waarmee de hoogte van de schuimkraag afneemt, als het bier 1 minuut geleden is ingeschonken.
Ik snap niet hoe ik hier de snelheid kan berekenen??

Alvast bedankt en vriendelijke groeten!


Nicolaas

Nicola
3de graad ASO - zondag 11 april 2010

Antwoord

1) Dit is de factor per minuut.
2) De snelheid moet je vertalen als "de afgeleide". Laat je rekenmachine dus de helling bepalen in het bewuste punt op de grafiek.

MBL
zondag 11 april 2010

 Re: Exponentieele afname 

©2001-2024 WisFaq