Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integreren goniometrie

ik moet de functie f(x) = sin3x primitiveren (of integreren, ik weet het verschil niet).
ik moet hem dan eerst uitschrijven tot sinx - sinx·cos2x

dat lukt nog wel, maar dan moet ik hier een primitieve van maken.
ik weet niet hoe het moet, want mij mogen 'wat de productregel is bij afgeleide' niet gebruiken bij primitiveren.
Dus kunt u deze in tussenstapjes uitleggen en ook uitleggen, waarom we niet gewoon gelijk sin3x mogen primitiveren.

en het antwoord lijkt mij [1/4] sin4x · 1/cos x maar dit is hartstikke fout waarom precies?

Mariek
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 5 april 2010

Antwoord

Marieke,
Integreren is hetzelfde als primitiveren. Nu is
̣sin3xdx=̣sin2xsinxdx=-̣(1-cos2x)dcosx. Neem cosx=y, dan staat er
̣(y2-1)dy=1/3y3-y+C. Dus de primitive is 1/3cos3x-cosx+C.

kn
maandag 5 april 2010

 Re: Integreren goniometrie 

©2001-2024 WisFaq