Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Derde macht breuksplitsen

Hoi!
Waarschijnlijk is het antwoord doodeenvoudig, maar toch zit ik vast als ik
x/(x3+1) moet splitsen in partieelbreuken..
Hoe ontbind ik de noemer, en hoe splits ik dan?
Dankjewel!

E
Student Hoger Onderwijs België - maandag 11 januari 2010

Antwoord

Beste Elke,

De noemer is x3+1 en daarvan is x = -1 een nulpunt, je kan dus als volgt ontbinden:

x3+1 = (x+1)·(...)

Lukt het dan om zelf de kwadratische factor te vinden? Je kan bijvoorbeeld de deling uitvoeren, of het schema van Horner gebruiken. Deze factor zal een negatieve discriminant hebben en is dus niet verder te ontbinden; het voorstel tot splitsing is dan:

x/(x3+1) = A/(x+1) + (Bx+C)/(...)

mvg,
Tom

td
maandag 11 januari 2010

 Re: Derde macht breuksplitsen 

©2001-2024 WisFaq