Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Looptijd berekenen

INLEG   10.000
EINDSOM 20.000
RENTE 6%
Na hoeveel maanden is eindsom bereikt?
Alvast bedankt

Jos de
Iets anders - maandag 21 december 2009

Antwoord

Dit is een voorbeeld van exponentiele groei:

B(t)=b·gt, met:

B(t):bedrag op tijdstip t
b:beginwaarde
g:groeifactor
t:tijd

Invullen:
b=10.000
N(t)=20.000
g=1,06
Gevraagd: t

20.000=10.000·1,06t
1,06t=2
log(1,06t)=log(2)
t·log(1,06)=log(2)
t=log(2)/log(1,06)11,9

Dus na 12 jaar, zullen we maar zeggen... o nee 't moest in maanden...

Dat is dan hetzelfde verhaal maar dan anders.
Zou dat lukken?

WvR
maandag 21 december 2009

 Re: Looptijd berekenen 
 Re: Looptijd berekenen 

©2001-2024 WisFaq