Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stelsels van 3 vergelijkingen

Ik heb geen idee hoe ik degene met 3 onbekenden moet oplossen.
Zou u mij willen helpen?
Zie hieronder waar ik niet uit kom:
1.         -3a+2b-3c=1
-4a-4b-c=2
5a+2b-2c=3

2. 6A-2B+3C=1
-3B-3C=2
6C-A+5B=3
Alvast bedankt voor uw hulp!

Vivian
Student hbo - maandag 21 december 2009

Antwoord

Ben je bekend met de term Gauss-eliminatie? Daarmee kun je een dergelijk stelsel vrij eenvoudig oplossen.

De eerste stap zal dan zijn om uit de tweede en derde vergelijking a te elimineren, hetgeen je kunt doen door de eerste vergelijking eerst te delen door -3:
a-2/3b+c=-1/3
Deze kun je -4 keer en 5 keer van de tweede, respectievelijk derde vergelijking aftrekken. De laatste twee vergelijkingen zijn nu een stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden. Kom je zo verder? Succes.

Bernhard
maandag 21 december 2009

 Re: Stelsels van 3 vergelijkingen 

©2001-2024 WisFaq