Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 61140 

Re: Re: Vereenvoudigen wortels tot een bepaalde macht

Hallo,
Met het antwoord op mijn vorige vraag heb ik volgende
reeds gedeeltelijk kunnen oplossen :

(2Ö3/Ö2)3
= 2.2.2.Ö3.Ö3.Ö3/Ö2.Ö2.Ö2
= 8.3.Ö3/2.Ö2
= 24Ö3/2Ö2
... en hoe het nu verder moet weet ik eigenlijk niet, ik weet hoe ik moet vereenvoudigen zonder de n-keer de wortel. Ben ik op de goede weg of zit er een fout in mijn berekening tot waar ik al ben geraakt en hoe los ik het verder op?

Als het mogelijk is, gelieve dan ook de regel die er achter zit uit te leggen...

Alvast bedankt

Bart
Iets anders - donderdag 17 december 2009

Antwoord

't Gaat heel goed. Ik vat samen:

$
\large \left( {{{2\sqrt 3 } \over {\sqrt 2 }}} \right)^3 = {{\left( {2\sqrt 3 } \right)^3 } \over {\left( {\sqrt 2 } \right)^3 }} = {{24\sqrt 3 } \over {2\sqrt 2 }} = {{12\sqrt 3 } \over {\sqrt 2 }} \cdot {{\sqrt 2 } \over {\sqrt 2 }} = {{12\sqrt 6 } \over 2} = 6\sqrt 6
$

Om wortels in de noemer weg te werken vermenigvuldig je dus met 1.

Het kan wel sneller en handiger met dezelde truuk, zullen we maar zeggen:

$
\large \left( {{{2\sqrt 3 } \over {\sqrt 2 }}} \right)^3 = \left( {{{2\sqrt 3 } \over {\sqrt 2 }} \cdot {{\sqrt 2 } \over {\sqrt 2 }}} \right)^3 = \left( {{{2\sqrt 6 } \over 2}} \right)^3 = \left( {\sqrt 6 } \right)^3 = 6\sqrt 6
$

Dan kan ook...

WvR
donderdag 17 december 2009

©2001-2024 WisFaq