Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule uit 3 punten

Voor een opdracht moet ik uit 3 grafieks punten een formule kromme trekken met een macht/ vermenigvuldiging/ constante
voorbeeld:
A·X2 + B·X + C = 150 (bij x = 0)
A·X2 + B·X + C = 112 (bij x = 100)
A·X2 + B·X + C = 62 (bij x = 200)

kan iemand mij vertellen hoe ik bijvoorbeeld met matrix rekenen tot een formule kan komen die alle 3 punten snijd?.

Mvg

Sander
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 2 december 2009

Antwoord

Je vult gewoon de gegeven x-waarden in en laat de gegeven y-waarden eruit komen. Invullen van x = 0 geeft direct C = 150, dus die buit is binnen.
Invullen van x = 100 geeft 10000A + 100B + 150 = 112, dus 10000A + 100B = -38.
Vul nu ook nog x = 200 en laat er 62 uitkomen. Combineren geeft dan A en B prijs.
Met matrixrekenen heeft dit niet zo heel veel te maken, denk ik.

MBL
woensdag 2 december 2009

 Re: Formule uit 3 punten 

©2001-2024 WisFaq