Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 60417 

Re: Raaklijn ellips uit een punt

Dus ik moet een stelsel maken met de functies:
y=m(x+1)+2 en (x2/5)+y2=1 ?
En dan de y in de 2 de functie vervangen door m(x+1)+2 ?

Heel erg bedankt voor de tip!

Yuness
3de graad ASO - zaterdag 10 oktober 2009

Antwoord

Beste Yunessa,

Dat is mijn suggestie. Met zo'n stelsel zoek je immers de snijpunten van de rechte met de ellips. Na substitutie krijg je een kwadratische vergelijking en de discriminant daarvan, kan je meetkundig interpreteren:

- D0: geen snijpunten, de rechte snijdt de ellips niet,
- D0: twee snijpunten, de rechte gaat door de ellips,
- D=0: één snijpunt, precies het raakpunt: de rechte is een raaklijn.

Die discriminant zal nog de parameter m bevatten, D=0 stellen en oplossen naar m levert de rico('s) van de gezochte rechten/raaklijnen.

mvg,
Tom

td
zaterdag 10 oktober 2009

 Re: Re: Raaklijn ellips uit een punt 

©2001-2024 WisFaq