Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Maximaal draagvermogen bepalen

Er is gegeven dat het draagvermogen van een balk recht evenredig is met de breedte ervan en recht evenredig met het kwadraat van de hoogte. Hoe zaagt men de balk met maximaal draavermogen uit een cilindrische boomstam met straal R?

Het lukt me niet om via evenredigheden tot de af te leiden formule te komen. Je kan zo toch niets gelijkstellen?

Alvast bedankt

rOBIN
3de graad ASO - dinsdag 6 oktober 2009

Antwoord

Hallo

Stel dat de straal van de boomstam gelijk is aan R.
Dan is h2 + b2 = 4R2
Het draagvermogen y = k.b.h2 met k = een konstante (evenredigheidsfactor).
Vervang h2 door 4R2-b2 en je hebt y in functie van de variabele b.
Van deze functie kun je de extrema berekenen.
Lukt het zo?

LL
woensdag 7 oktober 2009

 Re: Maximaal draagvermogen bepalen 

©2001-2025 WisFaq