Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 60325 

Re: Re: Methode van Newton raphson

Ah, ik begin het al wat te snappen
Maar ik vraag mij af, die 3 verschillende startwaarden voor x0 die de leerkracht als hint gegeven heeft, is dit gegeven of moet ik die met de een of andere methode ook nog uitrekenen om te bewijzen dat dat de startwaarden zijn?

Ik heb x0=0 ook eens uitgerekend met de methode die jij aangaf maar dat geeft een error omdat het daar 'delen door 0' is, kan dat?

En bij x0= 7.7252, blijf ik hetzelfde getal uitkomen dus moet je dit niet meer uitekenen want het is al klaar? maar het lijkt me raar dat hij deze getallen dan als startwaarde geeft...

bedankt wisfaq!

Shari
3de graad ASO - zondag 4 oktober 2009

Antwoord

Over dat laatste: het is wel aardig. Met x0=7.725 zit je al heel erg dichtbij een nulpunt. Na één iteratie verandert je benadering tot 7 decimalen niet meer...

q60342img1.gif

Dat is vast 'expres' door de docent gedaan. Dat zou natuurlijk zo maar kunnen, je denkt ik begin gewoon 'ergens' en dan blijkt dat je al bijna goed zit...

x0=0 gaat niet werken inderdaad. Als je x0=0,01 neemt (vlakbij dus!) zul je zien dat je benadering toch naar nul gaat. Nul is ook een nulpunt dus dat gaat goed.



Hopelijk heb je bij de andere vragen en antwoorden gekeken en gezien dat deze manier van benaderen van nulpunten soms niet goed gaat. Je kunt (soms) niet zomaar ergens beginnen.

WvR
zondag 4 oktober 2009

 Re: Re: Re: Methode van Newton raphson 

©2001-2024 WisFaq