\require{AMSmath} Xarctanx berekenen? wat doe ik fout ik heb met online differentieren het antwoord vergeleken. en wat ik had was fout. ik weet na een bepaalde stap niet meer wat ik moet doen. y=x^arctan(x) u = arctan(x) ln(y) = uln(x) y'* (1/y) = (u/x)*u' berekend is dit: y'*(1/y) = (arctan(x)/x)* (1/1+x^2) y'*(1/y) = arctan(x)/(x^3+x) & dan houdt het op, ik weet echt niet meer wat ik moet doen wie kan me helpen? alvast bedankt! Joost Student universiteit - zaterdag 3 oktober 2009 Antwoord Hallo Je vervangt arctan(x) door u, dan kun je x vervangen door tan(u) Je hebt dan y = (tan(u))u met u=arctan(x) ln(y) = u.ln(tan(u)) y'/y = u'.ln(tan(u)) + u.[ln(tan(u))]' = u'.ln(tan(u)) + u.1/tan(u).(tan(u))'.u' = u'.ln(tan(u)) + u.1/tan(u).1/cos2u.u' = u'.ln(tan(u)) + u.1/tan(u).(1+tan2(u)).u' = 1/1+x2 .ln(x) + arctan(x).1/x.(1+x2).1/1+x2 = ln(x)/1+x2 + arctan(x)/x Dus y' = [ln(x)/1+x2 + arctan(x)/x].y = [ln(x)/1+x2 + arctan(x)/x].xarctan(x) Lukt dit zo? LL zaterdag 3 oktober 2009 Re: Xarctanx berekenen? wat doe ik fout ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
ik heb met online differentieren het antwoord vergeleken. en wat ik had was fout. ik weet na een bepaalde stap niet meer wat ik moet doen. y=x^arctan(x) u = arctan(x) ln(y) = uln(x) y'* (1/y) = (u/x)*u' berekend is dit: y'*(1/y) = (arctan(x)/x)* (1/1+x^2) y'*(1/y) = arctan(x)/(x^3+x) & dan houdt het op, ik weet echt niet meer wat ik moet doen wie kan me helpen? alvast bedankt! Joost Student universiteit - zaterdag 3 oktober 2009
Joost Student universiteit - zaterdag 3 oktober 2009
Hallo Je vervangt arctan(x) door u, dan kun je x vervangen door tan(u) Je hebt dan y = (tan(u))u met u=arctan(x) ln(y) = u.ln(tan(u)) y'/y = u'.ln(tan(u)) + u.[ln(tan(u))]' = u'.ln(tan(u)) + u.1/tan(u).(tan(u))'.u' = u'.ln(tan(u)) + u.1/tan(u).1/cos2u.u' = u'.ln(tan(u)) + u.1/tan(u).(1+tan2(u)).u' = 1/1+x2 .ln(x) + arctan(x).1/x.(1+x2).1/1+x2 = ln(x)/1+x2 + arctan(x)/x Dus y' = [ln(x)/1+x2 + arctan(x)/x].y = [ln(x)/1+x2 + arctan(x)/x].xarctan(x) Lukt dit zo? LL zaterdag 3 oktober 2009
LL zaterdag 3 oktober 2009
©2001-2024 WisFaq