Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 60245 

Re: Limiet x naar 0

Allereerst heel erg bedankt! Ik snap alleen één punt van je uitleg niet helemaal.
"De breuk sin2(4x)/x2 = 16. sin2(4x)/(4x)2."
Waarom geldt er dat de breuk sin2(4x)/x2 =16?
En waarom kan je zomaar van sin2(4x)/x2 de volgende breuk maken: sin2(4x)/(4x)2?
Of heb ik het nu helemaal verkeerd begrepen?

Ilse
Student universiteit - zondag 27 september 2009

Antwoord

De algemene eigenschap is dus :

lim sin(z)/z = 1
z$\to$0

We moeten ervoor zorgen dat de hoek (eerste z, in de teller) gelijk is de noemer (tweede z, in de noemer), en dat deze z nadert naar 0.

De vorm die we hier moeten krijgen is dus :

lim sin(4x)/4x = 1
4x$\to$0

We hebben sin2(4x)/x2 =

(sin(4x)/x)2 =

(4.sin(4x)/4x)2 =

16.(sin(4x)/4x)2

We hebben er zo voor gezorgd dat de hoek (4x) gelijk is aan de noemer (4x)

Omwille van het kwadraat hebben we daarvoor teller en noemer moeten vermenigvuldigen met 16.

Is het zo duidelijk?

LL
zondag 27 september 2009

©2001-2024 WisFaq