\require{AMSmath} Limiet x naar 0 Hallo, ik ben voor een opdracht voor school op zoek naar de volgende twee limieten, maar kom er niet uit: 1: lim sin(2x)*cos(3x)/4x x-0 2: lim 1-cos(4x)/x2 x-0 Ik hoop dat iemand kan helpen! Alvast bedankt! Ilse Student universiteit - zaterdag 26 september 2009 Antwoord Hallo In beide gevallen moet je gebruik maken van de eigenschap: lim sin(z)/z = 1 z$\to$0 met z een willekeurige hoek. Voor opgave 1 schrijf je de breuk als : sin(2x)/2x . cos(3x)/2 De limiet van de eerste breuk is dus 1, want als x$\to$0 dan 2x$\to$0 De limiet van de tweede breuk is geen probleem (= 1/2) In de tweede opgave vermenigvuldig je teller en noemer met 1+cos(4x) De teller wordt dan 1-cos2(4x) = sin2(4x) De breuk sin2(4x)/x2 = 16.sin2(4x)/(4x)2. Hierop kun je de vermelde eigenschap toepassen. De limiet van de breuk 1/(1+cos(4x) wordt 1/2 Je vindt dus als eindlimiet : 8 Alles duidelijk? LL zaterdag 26 september 2009 Re: Limiet x naar 0 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hallo, ik ben voor een opdracht voor school op zoek naar de volgende twee limieten, maar kom er niet uit: 1: lim sin(2x)*cos(3x)/4x x-0 2: lim 1-cos(4x)/x2 x-0 Ik hoop dat iemand kan helpen! Alvast bedankt! Ilse Student universiteit - zaterdag 26 september 2009
Ilse Student universiteit - zaterdag 26 september 2009
Hallo In beide gevallen moet je gebruik maken van de eigenschap: lim sin(z)/z = 1 z$\to$0 met z een willekeurige hoek. Voor opgave 1 schrijf je de breuk als : sin(2x)/2x . cos(3x)/2 De limiet van de eerste breuk is dus 1, want als x$\to$0 dan 2x$\to$0 De limiet van de tweede breuk is geen probleem (= 1/2) In de tweede opgave vermenigvuldig je teller en noemer met 1+cos(4x) De teller wordt dan 1-cos2(4x) = sin2(4x) De breuk sin2(4x)/x2 = 16.sin2(4x)/(4x)2. Hierop kun je de vermelde eigenschap toepassen. De limiet van de breuk 1/(1+cos(4x) wordt 1/2 Je vindt dus als eindlimiet : 8 Alles duidelijk? LL zaterdag 26 september 2009
LL zaterdag 26 september 2009
©2001-2024 WisFaq