Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rekenkundige rij

Van een rekenkundig rij is gegeven, som 10
= 36000 en V= -360, er wordt gevraagd om t10 te berekenen.

Van een rekenkundig rij is gegeven: t5 + t13= 114 en t10=67 er wordt hier gevraagd om som20 te berekenen.
Ik heb geprobeerd om tn= t1 + (n-1).v en 1/2 . N. (t1+tn)
toe te passen, maar kom hier niet uit.

Karim
Student hbo - dinsdag 22 september 2009

Antwoord

eerste vraag:
som(10)=1/210(t1+t10) en boven weet je dat t10=t1+(10-1)·-360=t1-9·360=t1-3240.
Invullen in som(10) levert
som(10)=5·(t1+t1-3240)=5·(2t1-3240)=10t1-16200
Omdat je som(10) kent kun je nu t1 berekenen en dus ook t10.


tweede vraag.
t5+t13=(t1+4·v)+(t1+12·v)=2t1+16v=114.
t10=t1+9·v=67

Je hebt nu dus het stelsel:
2t1+16v=114
t1+9v=67.

Als je dit stelsel oplost vind je t1 en v en kun je dus som(20) berekenen.
Zou dat lukken?

hk
dinsdag 22 september 2009

 Re: Rekenkundige rij 

©2001-2024 WisFaq