Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 60172 

Re: Kwadratische functies, ontbinden in factoren

De waarden van p en q zijn voor mij onbekend. Misschien heb ik m'n vraag niet optimaal uitgelegd, maar ik moet een waarde van x zien te vinden, die de functie gelijk stelt aan 0. Ik dacht dat ik dat met het gebruik van factoren wel zou kunnen. Sorry, mijn fout maar ik dacht dat het zo moest.
Mijn probleem is als volgt: Ik moet een waarde van x zien te vinden, uitgedrukt in p en q. Met die waarde moet de functie, ditmaal in x uitgedrukt, gelijk zijn aan 0. Maar zoals gezegd ben ik zover nog niet gekomen, behalve dan met die factoren.

Ik hoor graag van jullie, ik hoop dat het nu wel duidelijk is.

Rik
Student universiteit - dinsdag 15 september 2009

Antwoord

Dan ben je dus op zoek naar de nulpunten!
Het begrip discriminant (= D) zul je je nog wel herinneren, denk ik.
In dit geval geldt:
D (= b2 - 4ac) = p2 - 4.1.q = p2 - 4q.
Op voorwaarde dat dit getal D niet negatief is, zijn de nulpunten gelijk aan
x = (-p ± Ö(D)) / 2

MBL
dinsdag 15 september 2009

©2001-2024 WisFaq