Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kwadratische functies, ontbinden in factoren

Ik heb een bepaalde functie, die luidt: f(x) =x2+px +q =0. Het doel hiermee is om de functie te herschrijven in twee factoren. Echter, omdat ik te maken heb met twee verschillende variabelen (p en q), is dit nog niet zo gemakkelijk. Ik kan niet verder komen dan (x+p)(x+....) +q, maar waarschijnlijk is dit zo goed als fout.
Soms heb ik enorm te kampen onder goed kunnen begrijpend lezen, zo ook bij deze vraag.

Rik
Student universiteit - dinsdag 15 september 2009

Antwoord

Als je de nulpunten van de functie kent, laten we ze a en b noemen, dan is de ontbinding simpel, namelijk f(x) = (x -a)(x - b).
Maar, als er geen nulpunten zijn, dan vervalt deze ontbinding weer.
Je kunt natuurlijk de abc-formule inzetten om de nulpunten uit te drukken in p en q, maar dat wordt geen fraaie ontbinding.
Het is mij dan ook niet helemaal duidelijk wat men precies wil in dit geval.
Weet je zeker dat je de waarden van p en q niet hebt?
Reageer maar als er iets meer duidelijkheid te bieden is.

MBL
dinsdag 15 september 2009

 Re: Kwadratische functies, ontbinden in factoren 

©2001-2024 WisFaq