Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 7417 

Re: Derdemachtswortels in Excel

Hoe bereken je dat op papier zonder rekenmachine ?
Stel A=125.Dan is 3√ uit A = 5
Stel uitkomst op X
Dan is X2.X=125.Door proberen kom je op 5
Hoe bereken je dit met een formule ?
Graag zo eenvoudig mogelijk.

Herman
Iets anders - vrijdag 4 september 2009

Antwoord

Beste Herman,

Je zou m.b.v. Newtons methode de 3√(a) iteratief kunnen benaderen.
Gebruik hiervoor de volgende betrekking: q60058img1.gif.
(Bron: MathWorld)
Je stelt eerst voor x0 een reëel getal, en xn krijg je dan door de bovenstaande formule te gebruiken (waarbij a het getal is waarvan je derdemachtswortel wilt bepalen en (xn-1)2 het kwadraat is van de vorige term).
Een betere benadering krijg je door weer de vorige term voor xn-1 in te vullen, enz.

Mocht je hierover nog vragen hebben, reageer dan op dit antwoord.

Groetjes,

Davy.

Davy
vrijdag 4 september 2009

 Re: Re: Derdemachtswortels in Excel 

©2001-2025 WisFaq