Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 59855 

Re: Integrand met de wortel uit een kwadraatterm

Als ik stel dat p=(x-1),dan volgt dp=dx; zodat Int{Ö(p2)dp= Int (+/- p)dp Als x=2,dan p=1 en als x=0,dan p=-1
Int(1/0)p.dp + Int(0/-1)p.dp= [1/2 p2] grens (1/0) +
[1/2 p2] grens (0/-1)=(1/2-0) + (0-1/2)= 0 Ik zie het nog steeds niet anders! Ik zie met spanning uit naar uw mening.
Nogmaals hartelijk dank

Johan
Student hbo - zaterdag 25 juli 2009

Antwoord

Ik zie het verschil niet met je vorige redenering. Je eerste zin lijkt ergens aan te geven dat je de kern van het probleem erkent, maar in "Int(1/0)p.dp + Int(0/-1)p.dp" staat dan weer meteen de fout van in het begin: ineens lijk je weer vergeten dat Öp2 soms p en soms -p is.

Ö(x-1)2 = x-1 als x-1=0 (dus als x=1)
Ö(x-1)2 = -(x-1) als x-1=0 (dus als x=1)

De originele integraal kunnen we dus opsplitsen:

int(Ö(x-1)2,x=0..2)
=int(Ö(x-1)2,x=0..1)+int(Ö(x-1)2,x=1..2)
=int(-(x-1),x=0..1)+int((x-1),x=1..2)

wat na uitwerking leidt tot het correct antwoord.

cl
zaterdag 25 juli 2009

©2001-2024 WisFaq