Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 59840 

Re: Re: Re: Re: Wortels van breuken in standaardvorm

Oke, hartstikke bedankt!
Mijn allerlaatste vraag dan, in mijn boek staat niets over dat bij een even macht de wortel weggaat...
Hoe zit dan bij bijvoorbeeld (√6) tot de 6e?
Want bij tot de 4e wordt het 36 (reden snap ik niet), maar wat wordt het dan tot de 6e?

Raymon
Student hbo - donderdag 23 juli 2009

Antwoord

We doen nog 's wat. √6 is het getal dat in het kwadraat 6 is toch? Dus (√6)6 kan je opvatten als:

(√6)2·(√6)2·(√6)2=6·6·6=216

Omdat de 6 van 'tot de 6de' even is raak je precies alle wortels kwijt. Net zo:

(√6)4=(√6)2·(√6)2=6·6=36

Feitelijk gaat het eigenlijk om te beseffen wat √6 nu eigenlijk is. Wel aan: zoals gezegd het getal dat in het kwadraat precies 6 oplevert. Hopelijk helpt dat.

WvR
vrijdag 24 juli 2009

©2001-2024 WisFaq