Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 59741 

Re: Re: Re: Re: Re: Voor welke waarde van p heeft de afgeleide0 geen oplossing

Bedankt! Het is gelukt!
Dan heb ik nog een ander vraagje: het gaat om de afgeleide van ln2(4-x2). Het kwadraatje na ln betekent toch dat de gehele functie in het kwadraat moet worden genomen?
Hoe bereken in de afgeleide? Met de kettingregel? Ik dacht aan lnu2 met u=4-x2 (de schakels) en dat dy/dx=dy/du×du/dx. Maar dit klopt volgens mijn niet.
Graag tips!

Tess
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 27 juni 2009

Antwoord

Beste Tess,

Die notatie betekent inderdaad dat het kwadraat boven de hele ln staat, dus:

ln2(4-x2) = (ln(4-x2))2

Je schrijft dus ook beter ln2u in plaats van lnu2. De kettingregel is hier prima, eventueel met nog een extra stap: t = ln(u), dan heb je t2 af te leiden die dy/dx = dy/dt.dt/du.du/dx.

mvg,
Tom

td
zaterdag 27 juni 2009

 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Voor welke waarde van p heeft de afgeleide0 geen oploss 
 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Voor welke waarde van p heeft de afgeleide0 geen oploss 

©2001-2024 WisFaq