Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 59736 

Re: Re: Voor welke waarde van p heeft de afgeleide0 geen oplossing

Begrijp ik nu goed dat je bij vragen met parameters (zo noem je toch letters in de functie waarvan je niet de waarde weet?) iets met de discriminant moet doen?
D=b2-4ac.

Ik heb nog even wat gezocht op internet:
Klopt het volgende?
b2-4ac0 twee oplossingen.
b2-4ac=0 één oplossing (twee dezelfde).
b2-4ac0 geen (reeële) oplossing.

In mijn vraag wordt gevraagd naar geen oplossing, dus moet ik dan b2-4ac0 toepassen?

Ik snap nog steeds niet hoe ik b te weten kom?

In ieder geval al bedankt, want beetje bij beetje ga ik het steeds beter begrijpen...dat ik bij zulke opgaven gebruik van de discriminant moest maken wist ik nog niet!

Nu de rest nog....

Tess
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 26 juni 2009

Antwoord

Beste Tess,

Zo'n extra variabele noemen we inderdaad een parameter, om het onderscheid te maken met de "onbekende" van de vergelijking (het is een kwadratische vergelijking in x). Let wel, het is niet omdat er een parameter in zit, dat je per se iets met de discriminant moet doen... Je moet hier iets met de discriminant doen omdat die je iets vertelt over het aantal oplossingen en dat is precies wat er gevraagd is.

Een kwadratische vergelijking van de vorm ax2+bx+c=0 heeft als discriminant D=b2-4ac. Opdat er geen oplossingen zijn, moet inderdaad D0. Jouw vergelijking was:

3x2 + 2px + 6 = 0

Vergelijk dit nu eens met die standaardvorm, de 'b' was de coëfficiënt van x. Dus wat is a, b, c?

mvg,
Tom

td
vrijdag 26 juni 2009

 Re: Re: Re: Voor welke waarde van p heeft de afgeleide0 geen oplossing 

©2001-2024 WisFaq