Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inhoud bol als som van een aantal schijven

Nu en dan maak ik het mezelf onnodig moeilijk:

Ik weet dat de inhoud van een bol berekend wordt met (4/3)·pi·r3.

Tijdens het prutsen met integralen kwam ik op het onzalige idee die inhoud ook eens vast te stellen als som van een aantal op elkaar gestapelde schijven met toenemende straal. Stel een bol met straal 6, dan dacht ik de inhoud van de onderste helft van de bol te kunnen bepalen door de integraal te pakken van pi·r2 waarbij r loopt van 0 naar 6. Dat geeft: 226.19. Gewoon met twee vermenigvuldigen om ook de bovenste helft erbij te tellen: 452.38.

Echter (4/3)·pi·63 geeft: 904.78. Precies het dubbele!

Waar gaat mijn redenering mank?

Alvast dank, Martijn.

Martij
Iets anders - dinsdag 23 juni 2009

Antwoord

Hallo

Ergens klopt er iets niet in je redenering of berekening.
Als je de kromme √(36-x2) laat wentelen om de x-as tussen de grenzen 0 en 6 bekom je de halve bol, namelijk het rechtergedeelte (en niet de onderste helft).

De inhoudsintegraal is
$\pi$.$\int{}$(36-x2).dx = $\pi$.(36x - x3/3)
Tussen de grenzen 0 en 6 wordt dit : $\pi$(216 - 72) = 144.$\pi$ = 452.39

Dit vermenigvuldigd met twee geeft inderdaad 904.78

LL
dinsdag 23 juni 2009

 Re: Inhoud bol als som van een aantal schijven 

©2001-2024 WisFaq