Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Herhaald partieel integreren

Beste meneer, mevrouw,

Ik heb vandaag al een vraag gesteld met betrekking tot dit onderwerp en ben een heel stuk wijzer geworden. Waar ik echter nog niet uitkom is de volgende vraag:

Bereken exact: ̣xln2(x)dx met 'e' boven de integraal en '1' eronder.
Bij de eerste keer partiteel integreren heb ik g=x en f'=ln2(x) gesteld. Uiteindelijk kom ik dan uit op...

[(xln(x)-x)2·x]-̣x(ln(x)-1)2dx ('e' en '1' weggelaten voor het gemak)

Daarna heb ik ̣x(ln(x)-1)2dx geprimitiveerd en daarbij g=x en f'=(ln(x)-1)2 gesteld. Ik kom echter bij het bereknen helemaal niet uit. Weet u misschien wat ik fout doe? Hopelijk kunt u me helpen .

Met vriendelijke groeten, Lynn.

Lynn
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 14 juni 2009

Antwoord

Beste Lynn,

Ik zou de andere keuze nemen, omdat ln2x toch wat vervelend is om een primitieve van te zoeken, het wordt er niet gemakkelijker op. Voor het gemak even een factor 1/2 voorop:

1/2 ̣ 2x ln2x dx

Met g(x)=ln2x en f(x)=x2 nu partiële integratie toepassen.

mvg,
Tom

td
zondag 14 juni 2009

 Re: Herhaald partieel integreren 

©2001-2024 WisFaq