Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verwachte waarde kansvariabele minimum steekproef

Hoi,
voor statistiek ben ik bezig met het berekenen van de verwachte waarde van een schatter.
Eerst moest dit voor Y[n] (maximum steekproef), dat is gelukt, maar nu moet ik dit voor Y[1] (minimum steekproef) doen.
Hieruit volgt na omschrijving de volgende integraal (van 0 tot )
E(Y[1]) = (yn-n((-y)n-1) )dy
hierbij zijn zowel als n bekenden, we moeten dus naar y integreren.

ik had het idee om x = -y dus y = -x te substitueren,
zodat dy=dx. Echter dan komt het probleem dat de grenzen veranderen van 0$\to$1 en van $\to$ volgens mij mag dit niet?

ik weet daarom ook niet hoe ik verder zou moeten..

ik hoop dat jullie me kunnen helpen, bvd!

Ingema
Student universiteit - donderdag 28 mei 2009

Antwoord

Uw formules zijn onleesbaar omdat u een andere tekenset gebruikt.
Ik zal proberen ze terug te vinden.
We hebben dus Y[1] := min(Y1,Y2,..Yn) en Y[n]:= max(Y1,Y2,..Yn).
Ik neem aan dat alle Yi dezelfde verdelingsfunctie f hebben en o.o. zijn.

De kans dat Y[1] minstens y is, is de kans dat alle Yi minstens y zijn, dus dat is ($\int{}$y$\infty$ f($\psi$) d$\psi$)n.
Dus de verdelingsfunctie van Y[1] is F[1](y) = 1 - ($\int{}$y$\infty$ f($\psi$) d$\psi$)n.
De kansdichtheidsfunctie van Y[1] is dan de afgeleide:
f[1](y) = d/dy F[1](y) = nf(y)($\int{}$y$\infty$ f($\psi$) d$\psi$)n-1.
De verwachtingswaarde van Y[1] is
E(Y[1]) = $\int{}$-$\infty$$\infty$ yf[1](y) dy =
$\int{}$-$\infty$$\infty$ ynf(y)($\int{}$y$\infty$ f($\psi$) d$\psi$)n-1 dy.
Nu moet ik weten wat f is, anders kom ik ook niet verder.

hr
donderdag 28 mei 2009

 Re: Verwachte waarde kansvariabele minimum steekproef 

©2001-2024 WisFaq