Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Cirkel en diameter

Dag Wisfaq,
Volgend probleem stelt zich:
1) bepaal het reële getal c bij de cirkel met straal gelijk aan 9. Dus r=9
C: x2+y2-4x+5y+c=0
Ik vond hiervoor c=-283-/4=-70.75
2) Bepaal het getal k zodat de rechte a: 4x-ky=13 een middellijn is van bovenstaande cirkel ?
Ik berekende de cirel:
(x-2)2+(y+5/2)2=81
Cirkelmidden is dus (2;-5/2)
De middellijn in groote is 2·9=18 (straal 9 was gegeven
dus 4x-ky-13=18 en 4x-ky-31=0
Maar nu ?
Groeten

Rik Le
Iets anders - woensdag 13 mei 2009

Antwoord

1) De vergelijking kun je omvormen tot (x-2)2 + (y+21/2)2 = 101/4 - c.
Uit r = 9 volgt dan dat 101/4 - c = 81. Ergo c = -70,75 zoals je vond.

2) Je gaat te ver. Om de lijn a tot middellijn te promoveren, hoeft slechts het middelpunt op a te liggen. Vul daarom de coördinaten in.

MBL

MBL
woensdag 13 mei 2009

 Re: Cirkel en diameter  

©2001-2024 WisFaq