Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Limieten van algebraļsche functies

Opgave:
Bepaal het voorschrift van een rationale functie f waarvoor geldt:
lim(x®+) f(x)/x2=3 , lim(x®2) = + en f heeft enkel nulwaarde 3.

Hoe begin ik hieraan? ik kan er echt niet aan uit.

alvast bedankt.

Shari
3de graad ASO - zaterdag 25 april 2009

Antwoord

Ik zou denken dat de functie zoiets zal worden als:

q59126img1.gif

Om te zorgen voor een verticale asymptoot bij x=2 kunnen we in de noemer bijvoorbeeld kiezen voor (x-2)2. Voor het nulpunt x=3 kiezen we in de teller voor 3(x-3)2. Dus:

q59126img2.gif

..en dan maar hopen dat het goed gaat...

q59126img3.gif

De grafiek zegt natuurlijk niet alles, maar je kunt de gevraagde eigenschappen ook nog wel even aantonen. Zou het hiermee lukken?

WvR
zaterdag 25 april 2009

©2001-2024 WisFaq