Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 58978 

Re: Lengte van de grafiek

Dus, ln(5x) is niet meer dan een verschuiving van ln(x) over ln(5) eenheden, dus de lengte van beide grafieken zal hetzelfde zijn.

Op deze manier snap ik 't.

maar aangezien ik de berekening van a nogmaals moet uitvoeren, vraag ik me toch af wat ik dan fout doe.

de a= 1
en b = 4

f(x) = ln5x
f'(x) = 5 ˇ 1/x = 5/x
(f'(x))2 = 25/x2

als je nu de formule van de lengte van de grafiek toepast, met bovenstaande gegevens kom je niet op dezelfde lengte uit als bij a ...


en d snap ik nu ook helemaal! dankjewel

Céline
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 14 april 2009

Antwoord

Beste Céline,

Zoals ik al zei (dat was toch een hint...) hoor je wel dezelfde afgeleide te bekomen. Ik zie nu dat je wel met 5 vermenigvuldigt, dus je vergeet de kettingregel niet echt, maar je vertrekt wel van 1/x terwijl je moet vertrekken van 1/(5x) als afgeleide van ln(5x), en dán nog vermenigvuldigen met 5 door de kettingregel. Dat valt mooi weg, de afgeleide is dus 1/x, voor elke ln(bx) zelfs!

mvg,
Tom

td
dinsdag 14 april 2009

 Re: Re: Lengte van de grafiek 

©2001-2024 WisFaq