Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Cournot

Ik heb een vraag over micro-economie en ik kom er niet echt uit. Het onderwerp is Cournot en de vraag luidt als volgt:

Twee winstmaximaliserende aanbieders opereren op een markt met vraagfunctie P=10-Q. Aanbieder 1 heeft als kostenfunctie C1= 2Q1 ; aanbieder 2 heeft als kostenfunctie C2=4Q2. Welke prijs geldt in het Cournot evenwicht?

Antwoorden zijn gegeven:
1. 4/3
2. 6/3
3. 10/3
4. 16/3 (Goede antwoord)

Maar hoe je dat zou kunnen bereken is voor mij de grote vraag. Kan iemand me helpen?

ex.klu
Student universiteit - maandag 23 maart 2009

Antwoord

Dit gaat als volgt:Aanbieder 1 heeft als winstfunctie Q1(10-Q1-Q2)-2Q1 die voor elke Q2 maximaal is voor Q1=(8-Q2)/2.Op dezelfde wijze vind je dat voor aanbieder 2 de winstfunctie maximaal is voor Q2=(6-Q1)/2.Het snijpunt van
Q1 en Q2 geeft het Cournot evenwicht:bijv;2Q2=6-Q1=6-4+1/2Q2,waaruit volgt dat Q2=4/3 en Q1=10/3,zodat p=10-4/3-10/3=16/3.

kn
maandag 23 maart 2009

 Re: Cournot 

©2001-2024 WisFaq