Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 58678 

Re: Vergelijking vlak bepalen met gegeven afstand tot punt

Denk dat ik de eerste uitleg begrepen heb, maar zou willen weten of mijn antwoord correct is? Tweede uitleg is misschien korter? maar begrijp deze niet.
Heb dus eerst de vgl van het vlak gezocht met richtingen ( 9,-8,1) en (1,p,8p-9) en punt ( 12, -9,0)
en kom tot x(72-65p)-2y(36p-41)+z(9p+8)+6(22p-21)=0
daarna inderdaad afstand tot dat vlak en (1,1,1) is 2 levert mij na lang rekenwerk op p = 112/93 en p=52/51
en vind dus als vlakken -292x-219y+876z+1533=0 en met de 2de p 146x +219y+438z+219=0
Is dit juist?

Vannes
3de graad ASO - vrijdag 20 maart 2009

Antwoord

Beste Diana,

Je oplossing lijkt me juist, ik vond dezelfde vlakken. Onze keuze van richtingsvector heeft geleid tot nogal 'vervelende getallen', maar in beide gevallen kan je nog een factor (-)73 wegdelen, dan vind je als vergelijkingen:

4x + 3y - 12z - 21 = 0 en 2x + 6z + 3y + 3 = 0

Ik vermoed dat de alternatieve methode niet (meer) tot de stof van het middelbaar onderwijs hoort. Misschien was bovenstaande aanpak ook niet de bedoelde weg, je kan altijd eens aan je leraar vragen wat de 'modeloplossing' was (laat gerust iets weten!).

mvg,
Tom

td
vrijdag 20 maart 2009

©2001-2025 WisFaq