Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 58647 

Re: Partiele integratie

Ik moet opmerken dat het primitiveren en differentieren van eax ook niet vlekkeloos was. Volgens zorgvuldige bestudering zit het volgens mij als volgt: Differentiaal regel luidt: dy/dx=f'(x)of dy=f'x)dx Zodat toegepast op f(x)=eax: dy=d(eax)=a·eax·dx. In het geval van primitiveren dat f'(x)= eax krijgen we voor Int (eax)'= 1/a · eax.
Ik hoop dat deze gedachtengang juist is. Bij voorbaat heel veel dank!

Johan
Student hbo - zaterdag 14 maart 2009

Antwoord

Volgens mij is dit nogal verwarrend en ook niet helemaal juist.
ò(eax)'=òa·eax=a·1/a·eax=eax

Voor een primitieve F van een functie f geldt dat F'=f. ("definitie")
Stel je zoekt een primitieve van f(x)=eax
Differentieren van eax levert a·eax
Differentieren van 1/a·eax levert dus 1/a·a·eax=eax
Dus 1/a·eax is een primitieve van eax.

hk
zaterdag 14 maart 2009

©2001-2024 WisFaq