Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Partiele integratie

Int eax cos(bx)dx=Int cos(bx)d(eax)= [Stel u=eax en v=cos(bx)] cos(bx).eax - Int eax.d((cos(bx))=
eax.cos(bx)-Int eax.-bsin(bx)dx= eax.cos(bx)+Int eax.bsin(bx)dx= eax.cos(bx)+Int bsin(bx).d(eax)= p.1.
eax cos(bx)+b{sin(bx).eax - Int eax.d(sin(bx))}=
eax.cos(bx)+b{sin(bx).eax- Int eax.b cos(bx)dx}=
eax.cos(bx)+b.sin(bx).eax-Int b2cos(bx)d(eax)= p.i.
eax.cos(bx)+bsin(bx).eax-{b2cos(bx).eax-Int eax.b2.d(cos(bx)= Nu heb ik het gevoel niet naar het juiste antwoord te koersen! Dat luidt volgens mijn schooldictaat:
eax(b.sin(bx)+a.cos(bx)/ a2+b2
Bij voorbaat heel hartelijk dank voor de hulp!

Johan
Student hbo - vrijdag 13 maart 2009

Antwoord

Uitgaande van het schema òu'v=uv-òuv', moet je een van de twee primitiveren en de ander differentieren.
Kiezen we bijvoorbeeld u'=eax en v=cos(bx), dan levert dit op
òeaxcos(bx)dx=1/aeaxcos(bx)-ò1/aeax*-bsin(bx)dx=
1/aeaxcos(bx)+b/aòeaxsin(bx)dx.

Op precies dezelfde manier vind je
òeaxsin(bx)=1/asin(bx)-b/aòeaxcos(bx).

Noemen we nu òeaxcos(bx) even I dan staat er dus in totaal:
I=eax(1/acos(bx)+b/a2sin(bx))-b2/a2I

Dit wordt dan:
(1+b2/a2)I=eax(1/acos(bx)+b/a2sin(bx))

Links en rechts vermenigvuldigen met a2 levert dan:
(a2+b2)I=eax(acos(bx)+bsin(bx).
Dus I=eax(acos(bx)+bsin(bx))/(a2+b2)

hk
vrijdag 13 maart 2009

 Re: Partiele integratie 

©2001-2024 WisFaq