Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 56362 

Re: Re: Transformaties en sinusoïden

Met belangstelling de uitleg over y=sin(x+3) gevolgd.
Echter ik struikel over de practische uitvoering daarvan; de tekening dus. In zijn eenvoudigste uitvoering ziet een sinusoide er zo uit, dat de uiterste waarden voor y= =1 en -1, terwijl op de x-as de hoekwaarden in radialen of graden worden uit gezet! Hoe plaats ik nu (x+3) op de x-as of hoe groot zijn nu die 3 hokjes naar links? Wie helpt mij tot een beter begrip?

Johan
Student hbo - woensdag 18 februari 2009

Antwoord

Je tekent 'gewoon' de bekende sinusoïde. Als we in radialen werken, ons beperken tot het interval [0,2p) en als eenheid een centimeter aanhouden, dan start de grafiek in (0,0), heeft z'n eerste top in
(1/2p,1), gaat dan via het punt (p,0) op de x-as naar de tweede top in (11/2p,-1) om weer terug te keren naar de x-as in (2p,0).
Afijn, dit is de overbekende sinuslijn die in elk leerboek staat.
Om nu de grafiek van f(x) = sin(x+3) te krijgen, hoef je de zojuist getekende grafiek slechts 3 hokjes naar links te verschuiven. Meer is het niet.
Plot zo'n grafiek eens op een GR of gebruik een grafiekengenerator als Winplot of Geogebra, gratis te downloaden.

MBL

MBL
woensdag 18 februari 2009

©2001-2024 WisFaq