Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Uit een parametervoorstelling een vergelijking maken

Als een parametervoorstelling gegeven is, hoe leid ik daaruit de vergelijking van de functie f(x) af?

algemene parametervoorstelling
x = m + rcos w(t-t(0))
y = n + rsin w(t-t(0))

groeten,
Anton

Anton
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 30 december 2008

Antwoord

Beste Anton,

Herschrijf eerst als volgt:

x-m = r.cos... en y-n = r.sin...

Kwadrateer nu beide leden van beide vergelijkingen en tel lid aan lid op. Breng een r2 buiten haakjes en gebruik de grondformule van de groniometrie om te vereenvoudigen; de parameter t verdwijnt...

mvg,
Tom

td
dinsdag 30 december 2008

 Re: Uit een parametervoorstelling een vergelijking maken 

©2001-2025 WisFaq