Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 57278 

Re: Berekenen van een functie die langs alle toppen van een gegeven functie gaa

Ik heb zonet een groepsbijeenkomst gehad en heb mij aanpak die ik dus van u heb gekregen uitgelegd. Ze vonden de uitwerking wel goed alleen kenden de volgende formule niet:
p·sin(x)+q·cos(x)=c·sin(x+$\Phi$), waarin c=√(p2+q3) en $\Phi$=arctan(p/q)

Ik kan deze formule ook niet in ons Calculus boek (Adams, A Complete Course, Sixth Edition) vinden. Weet u misschien een betrouwbare bron waar deze formule te vinden is of van af te leiden is? Zodat ik een goede onderbouwing heb voor de functie die door de toppen gaat voor in mijn verslag.

Djarek

Djarek
Student universiteit - donderdag 27 november 2008

Antwoord

Beste Djarek,
Je kent denk ik wel de somformule sin(p+q)=sin(p)cos(q)+cos(p)sin(q)
q57317img1.gif
In het plaatje zie je dat a/c=cos$\Phi$ en b/c=sin$\Phi$, met c=SQRT(a2+b2).
Nu geldt:

q57317img2.gif
Ik heb het uit een oud goniometrie schoolboek van drs.P.E. Lepoeter.
Succes.Lieke

De gedempte exponentiele functie gaat trouwens niet precies door de toppen, maar raakt aan de sinus grafiek.

ldr
donderdag 27 november 2008

 Re: Re: Berekenen van een functie die langs alle toppen van een gegeven functie 

©2001-2024 WisFaq