Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 33712 

Re: Hexadecimaal systeem

Hoe word 9 + E = "23" = 17, waarom veranderd die 23 in 17?

Karel
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 25 november 2008

Antwoord

Omrekenen van Hex naar decimaal:
Hex(354) betekent 3· 162 + 5 · 161 + 4 · 16 0 =
=3· 162 + 5 · 16 + 4 · 1 = 852

Omrekenen van decimaal naar Hex:
"23" = 1 · 161 + 7 = Hex(17).

Er is een algoritme voor het omrekenen:
Herhaald delen door 16 totdat het 0 x gaat:
852 delen door 16 geeft 53 rest 4
53 delen door 16 geeft 3 rest 5
3 delen door 16 geeft 0 rest 3.
852 is dan de rest van onder naar boven: hex (354).

TvR
woensdag 26 november 2008

©2001-2024 WisFaq