Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking met een negatieve exponent oplossen

Ik snap niet welke stappen ik moet doen om van de volgende vergelijking: Y = 3X-2 + 60 Z de x te kunnen bepalen.
De eerste stappen lukken wel dat ik krijg X-2 = 1/3Y+20Z, maar wat ik dan moet die negatieve exponent moet doen, kan ik niet berekenen.
Wie kan mij daarbij helpen?

Bianca
Student hbo - zondag 2 november 2008

Antwoord

Beste Bianca,

We hebben dus: x-2 = y/3+20z.

Zoals je weet is x-2 = 1/x2. We kunnen beide leden omkeren, dit is hetzelfde als beide leden tot de macht -1 nemen. Je krijgt dan gewoon x2 links en het rechterlid wordt de noemer van een breuk:

x2 = 1/(y/3+20z)

Hoe kan je het kwadraat kwijtspelen?

mvg,
Tom

td
zondag 2 november 2008

 Re: Vergelijking met een negatieve exponent oplossen 

©2001-2024 WisFaq